Historische ansichtkaart
van het proces van het
maken van klompen.

Helaas eindigden bijna alle klompen na gebruik in het haardvuur. Daarom zijn historische klompen een unicum. In ons klompenmuseum op de Zaanse Schans kunt u één van de grootste en mooiste collecties van Nederland bewonderen.

Heeft u of kent u iemand die bijzondere klompen in zijn bezit heeft en er afstand van zou willen doen, stuur ons dan een e-mail of bel ons op. Wij zijn zeer vereerd om uw museumstuk voor de komende generaties te bewaren.

Eén van de grootste
en mooiste klompencollecties
van Nederland!

Hoewel in andere landen ook houten schoeisel werd gedragen, is de volledig houten klomp typisch Nederlands. Elke streek in Nederland had zijn eigen klompenmakers met hun eigen herkenbare klompenvorm. Eén blik op de klompen tijdens de veemarkt maakte direct duidelijk waar iemand vandaan kwam. Eén blik op de klompen tijdens de veemarkt maakte direct duidelijk waar iemand vandaan kwam.

De klomp was bedoeld voor gebruik buitenshuis. Veilig en lekker warm aan de voeten. Voor de deur werden de klompen uitgedaan en in het klompenrek of klompenhuisje gezet. Versieringen dienden dan ook vaak als eigendomsmerk. Daarnaast werden klompen vaak aangepast voor specifieke werksituaties. Klompen zijn sinds het begin van de jaren 2000 voorzien van een CE-veiligheidscertificaat. Klompen worden daarom vaak gebruikt als een comfortabel alternatief voor schoenen met stalen neuzen.

“Elke streek in Nederland had zijn eigen klompenmakers met hun eigen herkenbare klompenvorm.”

Vanaf 1550 na Chr. werd gedroogde turf naast hout de belangrijkste brandstofbron. In de landelijke veengebieden in het noordoosten van Nederland, waar turf werd verzameld om te dienen als brandstof, werden speciale veenklompen gedragen die waren aangepast aan de drassige bodem. Deze klompen hadden een platte en extra brede zool om niet weg te zakken in de zachte ondergrond. Onze museumcollectie bevat zelfs een paar echte “paardenklompen”, waarmee ook de paarden zich op het drassige land konden begeven.

Klompen zorgden voor houvast bij mens en dier. De ‘paardenklomp’ en de ‘ijsklomp’ zijn hier voorbeelden van.

Voor de aanleg van de Afsluitdijk en het verstevigen van de dijken met basaltblokken werden extra stevige steenzetters- of dijkersklompen gemaakt. En in de barre winters werden de zolen van de klompen voorzien van ijzeren punten voor meer grip op het gladde ijs, onder andere voor de vissers die visten in een wak.

Klompen warden vaak versierd met beschilderingen of houtsnijwerk.

Ook voor het Zondagse kerkbezoek had men speciale ‘Zondagse’ klompen. En bij een huwelijk werden door de aanstaande bruidegom fraai uitgesneden bruidsklompen vervaardigd, vaak voorzien van symbolische motieven als geloof, hoop en liefde. Meestal vonden ze na het huwelijk een plekje in de pronkkamer omdat ze te mooi waren om te dragen.

Naast de collectie bruidsklompen is er in ons museum ook een vitrine met klompen te vinden uit alle delen van de wereld, van de Pyreneeën tot Japan. Ook vindt u in ons museum een verzameling bijzondere klompen. Wat dacht u van klompen met een hoge hak? De rolschaatsklomp? Of de Ajax-klomp? En wist u dat recentelijk wereldwijd bekende designers zoals Viktor&Rolf en Dior een klompencollectie hebben uitgebracht voor hun ‘runway shows’?

De klomp inspireert kunstenaars

De Nederlandse kunstenaar Bas van Buuren houdt zich al tientallen jaren bezig met zijn ‘klompjecten’. Enkele bijzondere creaties van zijn hand staan permanent in ons museum tentoongesteld.

De diamanten klomp is een unieke aanwinst voor ons klompenmuseum. De bekende Amsterdamse kunstenaar en edelsmid Jan Roedema heeft de diamanten klomp ontworpen. Deze is geïnspireerd op het werk van Damian Hurst en de organische vorm van de klomp. De Diamond Clog’ is permanent tentoongesteld in ons museum.